Hoe bepaal je de klimaatbestendigheid

Alleen de maatlat is gebruikt, niet het afwegingskader bij de locatiekeuze

Ruimtelijk afwegingskader (klimaatadaptieve) gebouwde omgeving

Wat is het afwegingskader ten aanzien van klimaatbestendigheid bij een locatiekeuze tussen meerdere potentiële locaties van een dorp? Hoe bepaal je voor een grootschalige wijk de maatlat of het wel klimaatadaptief in te passen is?

Het afwegingskader dat uitgelegd wordt op het Kennisportaal Klimaatadaptie, gaat over waar je kunt bouwen (locatiekeuze) en de maatlat gaat over hoe je klimaatadaptief kunt bouwen (bouwwijze en inrichting). Voor een deel overlappen ze elkaar. De maatlat is altijd van toepassing: het is de basis waar elk nieuw bouwproject aan moet voldoen om toekomstbestendig te zijn. Maar op bepaalde locaties bestaat er een extra risico vanuit het omliggende water- en bodemsysteem. Hoe groter het risico vanuit het water- en bodemsysteem, hoe lastiger (en duurder) het in principe zal zijn om aan de maatlat te voldoen. Het kader geeft dus een indicatie van hoe groot op een locatie de opgave zal zijn om aan de maatlat te voldoen.

Een voorbeeld van extra risico vanuit water- en bodemsysteem: Tijdens langdurige regen verzamelt regenwater zich op enkele lage knelpunten in het systeem. Stel dat er op zo’n laag knelpunt een woningbouwproject wordt gebouwd. Dan is het niet voldoende om alleen de extreme regen te bergen die in de wijk zelf valt, omdat ook het water uit het omliggende systeem ernaartoe stroomt. Hier vraagt het water- en bodemsysteem dan deels om andere eisen dan de standaard eisen uit de maatlat.

(Bron: Kennisportaal Klimaatadapatie)

Handig zou zijn dat het bestuur van de Gemeente Bronkchorst deze kennis meeneemt in haar afweging voor de locatiekeuze van een nieuwe woonwijk.

 

Activiteiten

Kijk in onderstaand overzicht voor meer informatie over onze activiteiten.

Datum
26-05-2024
Uitnodiging inloopmiddag op 26 mei 2024 bij Landgoed Het Regelink vanaf 13:00-16:30 (aanmelding via de website)
14-09-2024
Uitnodiging open monumentendag 14 september 2024, 10-17 uur bij Landgoed Het Regelink.
15-09-2024
Uitnodiging open monumentendag 15 september 2024, 10-17 uur bij Landgoed Het Regelink.

Steun ons

Landgoed Het Regelink en haar directe omgeving heeft het verdiend erkend te worden als een betekenisvolle vaste (monetaire) waarde met gronden rondom het Rijksmonument die nog steeds deel uitmaken van het landgoed in haar omgeving met historische boerderijen en zichtlijnen. Loopt u in het voorjaar, de zomer, herfst of winter eens door de Regelinklaan.

Meld u aan door het formulier in te vullen en blijf op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen.

Hoe werkt het?

Klik hier voor meer informatie.


Voorwaarden

Vul uw gegevens in

Vul alle velden in om uzelf in te schrijven. Daarna ontvangt u van ons een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen.